Experience in UKCG 2017


*Excited for a person like me yang tak dapat any iv sob sob*

Hello, guys...
So, today I want to share my experience during UKCG 2017. I think it will be useful to the future kiddo who want to apply for the PISMP programme.
So yaa... There are 2 exams . In physical and also mental.
The mental isn't too hard but seriously your mind will be blown on after that hahaha
While the physical hurm... Idk.. For me, it wasn't hard as people said... It just normal for a student like SEGAK you know..haa just like that.

Okay...Let's Start with Mental Test
The exam paper contains 195 questions and you needed to answer it in 45 mins.
Well, I guess people will say "Tak sempatlah...." "Gila apa..SPM 50 soalan 1 Jam pun tak siap" and etc.. Okay you people just chill
You just need to answer yes or no and shade it in the objective paper or OMR paper...
So for this, you need to prepare 2B pencils and an eraser...
Okay.. So, it divided into 2 sections.

Section A- INFAK (145 questions in 30 mins)
Section B- Psychology (50 questions in 15 mins)

So.. As I told U before... The section A is just a yes or no

For Example:
Sebagai guru, bagaimanakah cara anda mendidik anak murid?
A. Tegas 
B. Prihatin dan lemah lembut

So, yes the question is not about Kementerian or whatever... This is just about yourself and you can't lying with these questions.. Seriously, soalan dia banyak yang panjang so.. rajin rajinlah mendidik diri untuk membaca dengan pantas..
For me, the question is nak uji setiakawan, amanah, ketegasan, sikap penyayang, kewajaran dan tanggungjawab. So, ia semua tak boleh ditipu kalau awak yang jenis garang garang tu mesti jawab soalan kat atas tu tegas en.. Cam Farah..So..I am not a good candidate for a teacher hahaha...

So, next is the Section B
Okay for this section it is quite funny lah..
Dia macam nak uji kewarasan psikologi minda kita

Soalannya berbunyi...
Pernahkah anda terdengar suara yang rakan rakan anda tidak dengari?
A. Sangat Tidak Benar (STB)
B. Tidak Benar (TB)
C. Benar (B)
D. Sangat Benar (SB)

So, at first I thought macam our thoughts yang berpusing pusing dalam kepala ni...rupanya lehhh all the questions nak tengok kita ni waras ke tak..So, di nak tengok kita ni berhalusinasi ke tidak.. 

So, that's the end of the story about the test..So let's continue with The physical test...
Dekat kampus bahasa antarabangsa, everything was happened so fast and smooth..Sangatlah cepat and efficient.. Thumbs up for sis and brosπŸ‘πŸ˜ƒ
Lepas exam, terus kitorang diberikan taklimat kat Dewan Kuliah B...
So.. Farah and Affzan was clingy around during that day..Yalah mana kenal yang others and nahhh im not that person yang rajin tegur orang..Shyyyyyy ceh
So, kitorang duduk depan hahahha ceh excited je lebih... So, dah bagi taklimat nak buat apa so then dia kira sampai 20 yang depan pergi buat dulu ujian..
(Including us yang duduk row depan uhuks)
So, sorang abang ni guide us and divide us to 5 small groups untuk buat kat 4 Stesen ni..But, end up berterabur jugak huhu

1st Station:
 Height and Weight (BMI) R.I.P I just get 3/15 sob

2nd Station:
Jangkauan Melunjur - I get 22 so idk the marks

So, lepas tu kitorang masuk ke dalam dewan badminton yang ditampal kertas "Latihan Silat" hahaha meh bersilat kita..

So, masuk masuk kena masuk in a line..ada 10..so dua belah jadi 20. So, Farah kat no.3 dari pintu masuk..Yeay number 3 haha
Then.. Akak ni sangatlah peramah..Oh awak apply apa..
English..
Oh TESL?? (Noob iler lupa apply TESL AHAHHAHAHA)
Goodluck tau adik buat betul betul mana tahu jumpa pulak lepas ni
Ahhaa thanks akak (lmao im so not into conversation 0.0)

So, kat sini cam kena buat Sit Up and Push Up..
Sit up dia ada 5 jenis....And Farah berjaya sampai yang ketiga je.. Yang keempat kelima tu kena badan yang leper hahahha senang nak naik
Push Up.. I just make it to 12 T.T sakit tangan woooo

Last but not least...Beep test...
Beep Test ni lari ulang alik and normally perempuan the best Level 5 ah kalau lelaki Level 7 mungkin... So, mimpilah nak level 5 kalau Farah tak jog dan mengamalkan hidup gaya sangat sihat kan hahaha.. So, I make it tu Level 2, round 6.. Serious lah Farah dah sampai sebelum bunyi beep..Naper akak tu eliminate me T.T sob sob.. Breathing Farah lancar lagi kut.. I was target on doing 3 waaaa..lantaklah..

So overall, I only get 35 for Physical Test Over 100 MUAHAHAHAHHAHAHAH That's the level Tidak Baik bukan Baik and Bukan Lemah HAHAHAHAHHA Whatever

So, that's the end of my journey, So I spent my days well at Dina's homeπŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“





Xoxo,
Farahwah

















2 comments:

  1. Ada mohon jugak haritu tapi tak pergi pun interviewnya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..saja pergi sebab bosan duduk rumah

      Delete

Farah Wahidah. Powered by Blogger.